Berita KBS

Bukit Jalil, 23 September 2020 – Bertempat di Dewan Auditorium Majlis Sukan Negara, telah berlangsung Kursus Sains Sukan Tahap 2 selama satu minggu bermula 21 hingga 26 September 2020.

Slot anti-doping ini merupakan satu kriteria penting kepada jurulatih-jurulatih yang mengikuti kursus ini. Seramai 25 orang jurulatih NRDP dan NFDP telah menyertai kursus ini. Slot ini juga telah dikendalikan oleh Penolong Pengarah seksyen Pendidikan dan Pencegahan Agensi Anti-Doping Malaysia (ADAMAS), En. Mohd Hafizuddin bin Baki.

Tujuan slot anti-doping adalah untuk memberi pengetahuan mendalam kepada jurulatih dan menerapkan elemen anti-doping semasa latihan kepada atlet dilakukan.

KUALA LUMPUR, 13 OGOS 2020 – Unit Integriti dengan kerjasama Akademi Pencegahan Rasuah Malaysia (MACA) telah menganjurkan Bengkel Pembangunan Pelan Antirasuah  Kementerian Belia dan Sukan (KBS) bermula 10 Ogos  sehingga 13 Ogos 2020 bertempat di Pusat Belia Antarabangsa (IYC), Cheras. Seramai 4 orang penceramah dan fasilitator MACA diberi tanggungjawab untuk mengendalikan bengkel ini sepenuhnya dengan kehadiran seramai 45 orang pegawai di Menara KBS, Jabatan dan Agensi KBS.

Objektif bengkel ini adalah untuk menyediakan halatuju dan kerangka tindakan pencegahan rasuah yang berstruktur dan jelas di samping mewujudkan sinergi antara pelbagai bahagian di bawah KBS dalam memaksimakan penggunaan pelbagai sumber dan idea bagi membangunkan Pelan Antirasuah KBS.

Majlis Perasmian Penutupan dan Penyampaian Sijil disempurnakan oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Strategik) KBS, YBrs. Puan Ramona binti Mohd Razali dengan diiringi oleh Ketua Unit Integriti, Puan Geetha Ramachandran dan Pengarah  IYC, YBrs. Dr. Haji Mohamed Maliki Mohamed Rapiee.

PUTRAJAYA, 22 SEPTEMBER 2020 – Unit Integriti telah melaksanakan sesi Focus Group Discussion (FGD) bagi Pembangunan Pelan Antirasuah KBS di Dewan Podium, Menara KBS yang disertai oleh 56 peserta daripada kumpulan Pengurusan & Profesional serta Sokongan di Bahagian, Jabatan dan Agensi KBS. Seramai 8 orang fasilitator dari i-LEAD dan 8 orang pelapor diberi mandat sepenuhnya mengendalikan sesi FGD tersebut mengikut kumpulan yang telah ditetapkan.

FGD ini merupakan platform untuk mengumpul maklumat daripada peserta berhubung isu dan nilai integriti serta menilai pandangan mereka berhubung kelemahan dan strategi memantapkan integriti di organisasi masing-masing. Di samping itu, aktiviti permainan interaktif turut dijayakan bagi menilai pemahaman peserta mengenai rasuah.

KUALA LUMPUR, 24 OGOS 2020 - Menjelang sambutan Hari Kebangsaan ke-63, 31 Ogos depan, Majlis Sukan Negara telah mengadakan penyerahan jalur gemilang kepada atlet negara dan anggota MSN hari ini.

Ketua Pengarah MSN, Dato' Ahmad Shapawi Ismail menyerahkan bendera kepada atlet para olahraga, Muhamad Ziyad Zolkefli, atlet para badminton, Cheah Liek Hou, atlet karate, R.Sharmendran dan atlet skuasy, Aifa Azman.

"Selari dengan semangat kemerdekaan, kita pamer semangat itu melalui mengibarkan jalur gemilang sekerap mungkin dan kita minta semua atlet serta pegawai MSN melekatkan bendera Malaysia di kenderaan masing-masing".

Jelas Dato' Ahmad Shapawi, biarpun sambutan tahun ini diadakan secara sederhana berikutan wabak COVID-19, namun semangat yang dipamerkan amat bermakna dalam meraikan sambutan hari kebangsaan tahun ini.

Bagi atlet para olahraga negara, Muhamad Ziyad Zolkefli pengorbanan sebagai atlet negara amat bermakna buat dirinya yang hampir 10 tahun membawa nama negara ke pentas dunia.

"Saya akan teruskan berlatih dan mengharumkan nama negara dan menjadi atlet terbaik di dunia".

Atlet skuasy negara, Aifa Azman pula mengakui amat gembira dan berbesar hati menerima jalur gemilang dari Ketua Pengarah MSN.

Go to top