KUALA LUMPUR , 30 MAC 2015 – Pusat Belia Antarabangsa (IYC) telah menganjurkan program IYC-UTC “Think Without The Box - Innovation Coaching Workshop V2.0” pada 29 Mac 2015 (Ahad) yang lalu.

Bengkel ini dikendalikan oleh Encik Robest Yong iaitu pemenang Anugerah “Multiple International Award” dan telah menghasilkan beberapa ciptaan inovatif yang kini telah berada di pasaran dalam dan luar Negara.

Seramai 35 orang peserta dari kalangan pelajar UCSI, SMK Saujana Putra, SMK Sri Petaling dan sekolah sekitar Cheras telah menyertai bengkel ini dan penyertaan adalah percuma. Bengkel ini juga adalah bertujuan untuk mencungkil bakat kreativiti dan inovasi di kalangan remaja dan belia dalam menghasilkan produk-produk inovatif yang lebih matang dan relevan melalui pendekatan dan teknik “Thinking Without The Box.”

Pada sesi petang terdapat slot bersama Markerzone yang memperkenalkan inovasi mesin cetak 3D kepada para peserta. Satu pertandingan di kalangan peserta-peserta telah dijalankan dalam bengkel ini yang memperlihatkan peserta membentangkan hasil cetusan idea inovasi mereka dan juaranya adalah kumpulan “Every Drop Count”. Manakala tempat kedua dimenangi oleh kumpulan “Puzzles” dan tempat ketiga jatuh kepada kumpulan “The Creative One” Majlis Penutup dan penyampaian sijil telah disempurnakan oleh Cik Azura Abidin Pengarah Pusat Belia Antarabangsa (IYC).

Oleh : Ismazira bt. Ismail, Pusat Belia Antarabangsa
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Go to top