Bahagian Hubungan Antarabangsa

Cetak

Maklumat Am | Carta Organisasi

LATAR BELAKANG

Bahagian Hubungan Antarabangsa sebelum ini dikenali sebagai Cawangan Antarabangsa dan diletakkan di bawah Bahagian Dasar dan Perancangan Strategik. Kewujudan Bahagian Hubungan Antarabangsa adalah bagi memperkukuhkan dan memperluaskan lagi peranan yang dimainkan sebelum ini.

Di Kementerian Belia dan Sukan (KBS), program / aktiviti yang melibatkan hubungan antarabangsa turut dilaksanakan oleh Bahagian Pembangunan Belia; Jabatan Belia dan Sukan Negara (Cawangan Sosial); Majlis Sukan Negara dan Pusat Belia Antarabangsa. Peranan Bahagian ini adalah berbeza daripada peranan Bahagian / Agensi lain di bawah kementerian, yang turut terlibat dalam melaksanakan program / aktiviti antarabangsa. Bahagian Antarabangsa berperanan dalam mencetuskan hubungan kerjasama dengan organisasi antarabangsa dan negara luar agar kerjasama dua hala serta pelbagai hala dalam agenda pembangunan belia dan sukan dapat dipertingkatkan.


VISI

Menerajui aktiviti jalinan hubungan antarabangsa dalam mempertingkatkan pencapaian cemerlang dan pengiktirafan belia dan sukan di peringkat antarabangsa.


MISI

Mempertingkatkan dan mengukuhkan kerjasama antarabangsa dengan organisasi kerajaan dan bukan kerajaan dalam pembangunan belia dan sukan.


OBJEKTIF


FUNGSI


CAWANGAN ASEAN DAN PELBAGAI HALA

1. UNIT ASEAN


2. UNIT PELBAGAI HALA


CAWANGAN HUBUNGAN ANTARABANGSA

1. UNIT HUBUNGAN DUA HALA


2. UNIT PERHUBUNGAN ANTARA AGENSI

 


Tarikh Kemaskini: 15 Januari 2013

Sumber: Bhg. Hubungan Antarabangsa, Kementerian Belia dan Sukan

FaLang translation system by Faboba