SOP Sukan dan Rekreasi

Soalan Lazim SOP Sukan dan Rekreasi

1) Bilakah saya boleh mula melaksanakan aktiviti sukan?
2) Adakah diberi masa khusus untuk melakukan aktiviti sukan?
3) Apakah aktiviti sukan yang dibenarkan?
4) Apakah aktiviti sukan yang dilarang?
5) Bagaimana saya nak pastikan persekitaran aktiviti sukan yang dilakukan di kawasan terbuka adalah selamat dan bebas daripada sebarang kejadian yang tidak diingini?
6) Adakah saya dibenarkan untuk bermain bola sepak di gelanggang taman perumahan saya?
7) Saya merupakan salah seorang pelanggan di salah sebuah pusat kecergasan terkemuka. Bolehkah saya membawa anak saya yang berumur 11 tahun untuk bersama-sama saya menjalani latihan kecergasan di pusat tersebut?
8) Bolehkah saya membawa anak-anak beriadah di taman permainan awam? Jika terdapat fasiliti sukan seperti gelongsor, buaian dan sebagainya boleh diguna pakai secara bersama?
9) Bolehkah saya melakukan senaman yoga secara berkumpulan melebihi 10 orang?
10) Makcik Kiah berhasrat untuk mengadakan sesi senamrobik bersama orang ramai di kawasan terbuka dan tertutup. Adakah dia dibenarkan berbuat demikian?
11) Bolehkah aktiviti sukan air dan kolam renang beroperasi semula?
12) Saya seorang jurulatih kelab ragbi peringkat daerah ingin memulakan semula program latihan atlet untuk pertandingan yang dijadualkan pada akhir tahun ini. Adakah dibenarkan?
13) Saya bersama isteri berhasrat untuk bercuti di Gunung Raya, Langkawi dan melakukan aktiviti paragliding yang disediakan di situ. Adakah saya dibenarkan untuk melakukan aktiviti ini?
14) Berdasarkan semakan, permainan/perlawanan sukan tempur/kombat adalah DILARANG. Namun, bolehkah saya mengadakan sesi taekwondo tanpa melibatkan pertempuran (sparring) bersama anak-anak murid saya?
15) Ahmad adalah Ahli Jawatankuasa Kampung Durian Tunggal ingin mengadakan Kejohanan Sepak Takraw peringkat kampung. Adakah ia dibenarkan?
16) Saya mengajak rakan-rakan menempah gelanggang badminton tertutup bersebelahan taman saya. Adakah saya boleh bermain melebihi 2 orang di satu gelanggang?
17) Di manakah saya boleh menyemak senarai sukan yang dibenarkan/DILARANG seperti yang digariskan oleh SOP baharu sukan/rekreasi?
18) Bolehkah aktiviti-aktiviti sukan/rekreasi di kawasan tertutup (indoor facility) seperti badminton, boling, skuasy dan sebagainya dimainkan semula?
19) Saya dan rakan-rakan serumah berhasrat untuk berkonvoi menggunakan motosikal ke negeri-negeri di Pantai Timur iaitu Pahang, Terengganu dan Kelantan. Adakah kami dibenarkan berbuat demikian?
20) Adakah saya dibenarkan untuk memancing secara santai di Kolam Pancing Udang Galah Istimewa yang terletak tidak jauh dari kediaman saya?
21) Saya merupakan penggiat sukan orienteering dan berhasrat untuk melakukan aktiviti tersebut di kawasan hutan lipur yang terletak di pinggir kota. Adakah saya dibenarkan berbuat demikian?
22) Saya merupakan penggiat sukan bermotor dua roda dan berhasrat untuk menguji jentera saya melalui sesi ujian masa. Adakah saya dibenarkan berbuat demikian?
23) Adakah saya perlu memakai face mask ketika bersenam?
24) Selepas menjalani latihan kecergasan di pusat kecergasan, saya berhasrat untuk merehatkan diri menggunakan kemudahan sauna di pusat tersebut. Adakah saya dibenarkan berbuat demikian?
25) Apakah saranan daripada pihak KBS mengenai keperluan merekod penggunaan pelanggan di premis dan fasiliti sukan?
26) Bagaimana cara untuk mendaftarkan kebenaran beroperasi?
27) Bolehkah premis dan kemudahan sukan indoor seperti gimnasium atau dewan badminton beroperasi semula?
28) Persatuan sukan rekreasi saya bercadang untuk melaksanakan Bengkel Kemahiran Ikatan Tali kepada ahli dan orang awam yang berminat di salah sebuah dewan sukan tertutup. Persatuan juga akan memastikan SOP yang dikeluarkan MKN adalah dipatuhi. Adakah kami dibenarkan menganjurkan bengkel tersebut?
29) Saya mempunyai pertanyaan lanjut, di manakah saya perlu merujuk?

Catatan:

1) Adalah menjadi tanggungjawab bersama semua pihak - individu, badan, persatuan sukan, syarikat / operator fasiliti terbuka untuk memahami dan mematuhi semua arahan semasa pihak Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan juga SOP Pencegahan COVID-19 yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk sama-sama mengurangkan risiko dan membendung penularan pandemik COVID-19.

2) Sebarang perubahan terkini sejajar dengan arahan terbaru pihak MKN dan KKM akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

Dikeluarkan oleh: KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN 1 JULAI 2020

Hotline

03 8871 3773
03 8871 3434
03 8871 3506
03 8871 3797

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

SOP Sukan dan Rekreasi :
Fasa 2, Fasa 3 dan Fasa 4